Pályázatok

Pályázatok

Egyházak közösségi célú programjainak  és beruházásainak támogatása

EGYH-KCP-19 pályázat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyházak közösségi célú programjainak és beruházásainak támogatása
EGYH-KCP-14 pályázat

 

A máriabesnyői Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Ház gyönyörű természeti környezetben a Bazilika szomszédságában található. A Ház programjai, lelkigyakorlatok, zarándoklatok, egyházi iskolás csoportok, családok, határon túlról érkező testvérek, a Bazilika látogatói, egyéni és csoportos vendégek- nem csak a Házat szeretik, hanem a Házat körülvevő 2 Ha. Természeti terület is, amely a gödöllői dombság egyik legszebb része.

Nagyon sokszor magába a programokba, is beépítik a természetet, dicsőítő sétát, szemlélődést. A Bazilika búcsúira érkezők közül sokan választják a Lelkigyakorlatos Ház mögötti sátorozási lehetőséget, mert a víz és a villany már kiépült ezen a területen. A terület egy erdővel ér véget, ahol sok madár, mókus is otthonra talál.

2013 telén fejeződik be a Lelkigyakorlatos Ház egy új szárnyának felújítása, amivel 20 fő részére tudunk szállást és étkezést biztosítani. Ez egy különálló épület, amely mögött szintén 500 m2 füves, fás rész található. A Salvator nővérek ezt az épületet 5 éve nem használják, így ez a terület igen elhanyagolt.

A Lelkigyakorlatos Házban 2 fő férfi munkaerő dolgozik, egy szakács és egy árubeszerző-gondnok. Nagyon sokat segítene ennek a gyönyörű természeti környezetnek a rendben tartásában, ha a kerti eszközöket (traktor, fűnyíró, fűkasza) ebből a pályázati pénzből be tudnánk szerezni.

A jelenlegi eszközökkel az intézmény működésének a kezdeti idején külföldi pályázatokból (Kirche in Not, Renovabis) vásároltuk meg. Ma már ilyen céllal tőlük nem tudunk támogatást kérni.

A ház rendelkezik önkéntes munkaprogrammal, önkéntes segítőkkel, akik ha lesznek, eszközeink örömmel segítenek a Lelkigyakorlatos Házhoz tartozó terület fűnyírásában, a bozótvágásban, a száraz faágak fűrészelésében.

A Ház belépett az ifjúsági társadalmi munkába. A fiatalok a Premontrei gimnázium diákjai és az egyházmegye ifjúsági irodája által ide szervezett gimnazisták szintén segítséget jelentenek a terület gondozásában.

A Lelkigyakorlatos Házban szerveződő képzések, lelkigyakorlatok „sikeréhez”, a lelkigyakorlatozók lelki békéjéhez, csendjéhez, szeretnénk a kert, a park folyamatos rendben tartását, szépítését megoldani. A lelkigyakorlatok, képzések alacsony, mindenki számára elérhető térítési díjából nem tudja az intézmény kigazdálkodni a pályázatból megvásárolni kívánt eszközöket a napi kiadásai mellett.