Köszöntő

Köszöntő

„Mindenik ember lelkében egy dal van,

„Mindenik ember lelkében egy dal van,

Saját lelkét hallja minden dalban.

S akinek szép lelkében az ének,

Az hallja mások énekét is szépnek.”

 

 

 

 

Máriabesnyő Mater Salvatoris lelkigyakorlati ház felújítása

Sajtóközlemény

 

A Váci Egyházmegye a Magyarország Kormánya által támogatott, EGYH-KCP-16-P-0109 azonosító számú projektje keretében valósítja meg a „Máriabesnyő Mater Salvatoris lelkigyakorlati ház felújítása” című projektcélt. A projekt megkezdésének időpontja 2018. június 11., zárásának dátuma 2019. február 1.

A projekt a Gödöllő Máriabesnyő településrészén található Kapucinusok tere 3. szám alatt valósult meg.

Az építőipari kivitelezési tevékenységet az TRIANGULÁR Kft. végezte, a sikeres műszaki átadás-átvételre 2018. december 20-án került sor.

A máriabesnyői kegytemplom mellett 1933-ban épült fel a salvator nővérek zárdája. Ma a házban a Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Ház és Konferencia Központ működik, melynek szociális tevékenységei: családsegítés, nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, fiatalok és gyerekek egészséges életmódra nevelése, lelki segítségnyújtás minden korosztály számára.

Az épület gépészeti részei már nem feleltek meg a kor követelményeinek, a karbantartás mellett is sokszor lépett fel üzemzavar, ezért a fűtési rendszert, és a villamoshálózatot is felújításra került. A homlokzati felújítással együtt megvalósult a nyílászárók egyidejű cseréje is. A főzőkonyhán több mint 60 éve érdemi felújítást nem végeztek, így annak felújítása elengedhetetlen volt, ahogyan az ifjúsági szállás teljes körű átalakítása.

A belső felújításoknak köszönhetően a lelkigyakorlati ház méltó környezetben tudja majd fogadni a modern világ útvesztőjében megfáradtakat és nevelésre vágyókat.

A projekt megvalósítását Magyarország Kormánya 259.269.020 forinttal támogatja.

Sokan nem is tudják, hogy a máriabesnyői Bazilikához vezető bekötőút a Templom előtt kétfelé ágazik, és a felső út egy másik épülethez, a Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Házhoz visz.

A Ház csendesen bújik meg a besnyői dombok között, és helyet ad számos egyházi és világi csoport rendezvényének. Ezen rendezvények nagyon szerteágazóak, mindenki talál maga és közössége számára olyan programot, amely által lelke gazdagodik.

Az épület 1932-ben a Salvator nővérek újoncképző házaként nyílt meg a kapucinus atyák temploma és rendháza mellett a máriabesnyői domboldalon. Az ötvenes években államosították, és itt működött évtizedekig a város gimnáziuma. A Salvator nővérek 1993-ban kapták vissza az épületet, majd a felújítás után még ebben az évben megkezdte működését a Lelkigyakorlatos Ház.

A Ház jól megközelíthető helyen, a 30-as főút mentén, az M3-as autópálya és a miskolci vasút vonalán, Budapesttől 30 km-re zöldövezeti környezetben helyezkedik el.

Szerencsés adottságaihoz tartozik, hogy zárt területen akár 40 gépkocsi parkolása is lehetséges, és így az autóval érkezők is nyugodtak lehetnek járművük biztonsága felől. A parkolót felújítottuk és bővítettük 2015-ben.

Az épületet hatalmas zöldövezet veszi körül, mely egyaránt helyet ad a csendes, elvonult sétának, pihenésnek és játékos, sportos csoportprogramoknak is.

Vendégeit 1-5 ágyas szobákkal és 12-19ágyas ifjúsági szállással várja teljes ellátással, egy 180 fős nagy előadóval (kápolna) és két kisebb (30, ill. 60 fős) előadóval. A főépületben összesen 155 szállóvendég befogadására alkalmas, de több kisebb csoport párhuzamosan, egymástól függetlenül is igénybe veheti. 2015-ben megnyílt a felújított “Csend szárny” a Ház egy külön álló részében, ami Szent Ignáci lelkigyakorlatok, papi pihenések kedvelt helye lett. 2016-os év fő eseménye az épület tetőszerkezetének felújítása, új cseréppel való lefedése.

A Ház örömmel fogad egyéni kezdeményezéseket, újszerű megoldásokat, segít különféle –nem csak egyházi– rendezvények lebonyolításában.

Felkínálja segítségét konferenciák rendezéséhez –nem csak termeivel, hanem étkezési és szálláslehetőséget is biztosítva ezekre az alkalmakra. Szolgáltatásokat nyújt minden szakmai Kamarának (Ügyvédi, Orvosi, Gyógyszerészi, Pedagógus, stb.) továbbképzésekhez, lelkigyakorlatokhoz.

A Lelkigyakorlatos Ház saját szervezésű programjai mellett helyet biztosít külső szervezésű programoknak is. A továbbképzéseknek, kongresszusoknak, találkozóknak méltó helye a Lelkigyakorlatos Ház, mely jellegénél fogva is szem előtt tarja az emberi értékeket. Ez a környezet kiváló az elmélyült szakmai munkához és a személyes kikapcsolódáshoz egyaránt.

A Ház 2020-ban is szervez saját lelkigyakorlatokat, melyekre sok szeretettel várja a kikapcsolódásra, lelki feltöltődésre vágyó katolikus híveket.

Saját lelkigyakorlatait a katolikus sajtón keresztül hirdeti meg a különféle érdeklődésű, korosztályú és családi állapotú csoportok számára (idősek, házaspárok, elváltak, fiatalok, értelmiségiek, egyházközösségi munkatársak, stb.). Külső szervezés esetén, ha a csoport (10-160 fő) a Ház adottságait kihasználva saját magának szervez akár lelkigyakorlatot, akár továbbképzést, erre a Ház –amennyiben szabad kapacitása van– készséggel felkínálja szolgáltatásait. Árait próbálja minimálisra szorítani, hiszen célja a szolgálat, de kénytelen a mindenkori gazdasági helyzetnek megfelelő árat elkérni, mivel az intézmény önfenntartó.

A Ház féléves programciklusokkal működik, így ajánlott mind a meghirdetett programokra, mind a külső szervezésekkel időben jelentkezni telefonon, levélben vagy faxon. Programok lemondása vagy elmaradása miatt azonban még két-három héttel a tervezett időpont előtt is érdemes érdeklődni, különösen kisebb csoportok esetében.

Reméljük, hogy 2020-ban a lelkigyakorlatos Ház vendégeként üdvözölhetjük Önt családjával, közösségével együtt.

Jézusban testvérként:

Nagyné Pádár Éva

gazdasági igazgató